Urban Landscapes

Biramo bitke, ili slobodu?

Zašto moramo da oborimo ovu Odluku?

Prvo, razdvojimo stvari. Što se kafića tiče, mogu da razumem ideju o čuvanju mira radnim danima, problem postoji, rešenje je nađeno ali…perfidno provučena kroz ovu Odluku desila nam se i zabrana prodaje alkohola posle 22h.

Ovakva zabrana je već druga priča, i nije komplementarna gore pomenutoj odredbi, a ima mnogo ozbiljnije posledice i implikacije jer se odnosi na model ponašanja koji nam grad i Đilas nameću.

Ukratko – gradonačelnik nam objašnjava da smo očigledni  mi nesposobni da pijemo posle 22ha  a da se pritom ne pretvorimo u stoku, huligane, narušioce reda i mira. Ili to, ili da je policija nesposobna da eventualne uzgrednike opomene i inteveniše na pravi način. Dakle, građani stoka, policija nesposobna.

Neke trunke istine u ovome verovatno ima.  Ali to nije problem zakona. Zakon ne služi da vaspitava. Ovaj zakon je donet da bi olakšao policiji da ne radi svoj posao. Dakle, da bi se smanjio rizik po mali deo građanstva limitiraj slobode celoj populaciij. Ovo zaista ima smisla samo ako se zavodi vanredno stanje. Da li je dotle došlo? Naravno da nije.

Ideja slobode koju toliko zagovaram je da povlači sa sobom i odgovornost.

Prekrši granice slobode (ugrožavajući drugoga) slede ti sankcije. Ne obrnuto. Građani beograda nisu maloumnici niti deca, da ne mogu da odlučuju svesno i u svoje ime kada i da li žele da konuzumiraju alkohol.  Ali ne zabranjuj mi preventivno.

Zabrana nikada nije bila rešenje, kada se odnosi na praksu utemeljenu društveno, socijalno i emotivno. Na supstancu koja je legalno dostupna u celom slobodnom svetu.

Pogrešan  je argument da su mladi koji su protestvovali u sredu, 11.maja  blejaći i neradnici. Možda jesu, možda nisu. Za sebe i svoje drugare mogu da jemčim da svi imaju poslove, rade i po više od 10 sati dnevno…ali  nebitno je za priču.  Nije bitno ko protestvuje, bitno je protiv čega se protestvuje.

Pogrešan je argument da ima važnijih problema. Mi možemo da razmišlajmo i o dva problema u isto vreme. Npr. Povezaćemo krizu sa potrebom da se pije. Nije toliko teško. Povezaćemo i lopovluk i korupciju. Ako nas naterate.

Argument je da je prohibicija sa razlogom propala.

Argument je da je alkohol u Srbiji legalan za punoletna lica. Da punoletstvo podrazumeva određene SLOBODE I ODGOVORNOSTI.

Da nas Đilas oslobađa odgovornosti (kako lepo od njega)  ukidajući nam slobodu.

Argument je da isti zakon nije prošao u Novom Sadu. Par dana od proglašene neustavnosti, guraju nam ga u Beogradu pod nos.

Argument je da policija treba da radi svoj posao, da hapsi huligane, da interveniše ako se pijani majmuni deru po ulici. Ali nije logično da zbog par pijanih majmuna ograničavaš slobodu svim ostalim punoletnim građamima.

Argument je da težimo odgovornijem, civilizovanijem, produktivnijem društvu. Edukuj i dozvoli.

Ovom logikom, uskoro ćemo se boriti protiv silovanja zabranjivanjem heteroseksualnog druženja, preventive radi.

Ne volim da delim na velike i male građane, ali kada god se podigne masa da mi objasni neki veliki problem naše DECE, zabrinutost za širu dobrobit, a to rezultira  smanjenjem opšteg nivoa neugrožavajuće slobode, nešto smrdi. Vrlo i neizdrživo.

Šta možete da uradite.

Da pišete gradskoj vlasti, možda su neobavešteni po pitanju neustavnosti Odluke koja je počela da se sprovodi.

Da predate ustavnu žalbu. ovo je vaše Ustavno pravo. I opcija.

Prenosite priču dalje.

Kada se jedna sloboda ukine bez problema je prate i druge.

Stay positive!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply